avanti gardens

logos_Avanti
Filter by age

Avanti Gardens - Bristol

Posted by Rachael Webb on Oct 27, 2021 2:29:49 PM
Avanti Gardens -15db

 

Setting the Scene

Avanti Gardens School opened in September 2014 and recently joined the Avanti Schools Trust. They are situated in the heart of Fishponds, Bristol, educating over 300 pupils. They support their pupils to become fluent readers, writers and mathematicians, thus ensuring that every child can engage in and enjoy the richness of their wider curriculum.

After 2AvantiGAfter 7AvantiG

Customer Objectives

The Avanti Gardens EYFS area was enclosed and due to footfall had become extremely muddy. The area was surrounded by willow fencing with overgrown hedges and shrubbery. The school had an extremely large space, but the different zones were closed off and difficult for the children to access.

The school wanted surfacing that could be used by the children all year round and wanted equipment that would support Communication, Physical and Symbolic Play.

After 8AvantiGAfter 6AvantiG

Our Solution

Our solution was to open up the large space and create an easily accessible area for the children. Different play zones were created, differentiated through the use of different surfacing and sleepers; including Play Bark, coloured Woodland Mulch and Textured Pathways.

We installed two Jungle Climbers, that are designed to physically challenge children and build their core strength. Jungle Climbers can be accessed at multiple points creating open-ended play and manageable risk taking. To support Symbolic Play and understanding of the world we added a Mud Kitchen and Water Table to encourage imaginative thinking and sensory exploration. We installed a Miniature Causeway and Den Making Posts, both which encourage problem solving and are a good resource for imaginative child-led play.

Before 1AvantiGAfter 10AvantiG

To support the children’s development of knowledge and understanding of the world we created an exciting Bug Hotel. In the literacy corner we installed a Storytelling Chair, Sheltered Performance Stage and Perch Bench Rows to support literacy, focus and Imaginative Play.

Another area was laid with Tarmac with Thermoplastic Road Marking and an EY Climber Pyramid to encourage children to both get active on bikes and trikes and explore physical challenges, helping develop their fundamental movement skills.

Finally, to make the area feel warm and inviting we created a Textured Pathway through the centre of the area, adding visual and sensory stimuli. This was framed with our Bespoke Entrance Archways which brought a natural and inviting feel to the EYFS area.

After 4AvantiGAfter 1AvantiG

get in touch

 

Topics: eyfs